Tyto webové stránky používají soubory cookies, které nám pomáhají zlepšovat naše služby, personalizovat reklamy a analyzovat návštěvnost. Používáním našich stránek s tímto souhlasíte.
Více informací
X
Úvod    Grilovací kameny: žijte zdravě a grilujte bez karcinogenů

Grilovací kameny: žijte zdravě a grilujte bez karcinogenů

Grilovací kameny: žijte zdravě a grilujte bez karcinogenů

Chcete grilovat zdravě, bez přepáleného tuku a se zachováním opravdové chuti potravin? Grilujte na přírodním kameni. Pečící grilovací kameny a grilovací desky jsou kulinářským trendem posledních let. Milují je profesionální kuchaři, kuchtíci-amatéři i příznivci zdravého životního stylu.

Zdravé a chutné grilování

Grilování je jednou z nejoblíbenějších letních kratochvílí. Podle nejnovějšího průzkumu pravidelně griluje dokonce více než 81 procent Čechů. Ve srovnání s masem připravovaným na pánvi mají grilované pochutiny mnohem lepší a výraznější chuť. Při přípravě masa na přímém ohni však hrozí i určitá rizika, jako je nerovnoměrné tepelné zpracování masa nebo přepálený tuk, což zvyšuje nebezpečí přítomnosti karcinogenních látek v grilovaném jídle.

Ideálním řešením, jak se těmto rizikům vyhnout, je přírodní kámen. Při tomto způsobu grilování si užijete jak samotné grilování, tak i výslednou chuť takto připravovaného pokrmu. Jelikož jsou potraviny umístěny na grilovacím kameni, k nežádoucímu styku jídla s otevřeným ohněm vůbec nedochází. Na odkapávání a přepalování tuku tak můžeme v klidu zapomenout. Pro grilování se používá přírodní hornina, která není nijak průmyslově upravena a není ošetřena žádnou chemickou látkou. Grilovací kámen je tedy zdravotně naprosto nezávadný.

Další výhody grilovacích kamenů

Při grilování na přírodním kameni zůstává zachovaná charakteristická chuť a vůně připravovaného jídla. Potraviny nejsou přímo vystaveny kouři a jejich tepelná úprava probíhá rovnoměrně. Nehrozí připálení, ani vysušení jídla. Na grilovacích kamenech a deskách lze připravovat rybu, maso, zeleninu, sýr nebo houby.

Grilování na kameni je velmi jednoduché a zvládnou jej i naprostí amatéři. Pokrmy pro grilování stačí jednoduše rozmístit na grilovací kámen a nejrůznější suroviny lze pohodlně kombinovat a připravovat najednou. Není nutné řešit ani velikost jednotlivých surovin, do ohně se propadnout nic nemůže.

Grilovací kameny mají velmi univerzální použití. Jsou vhodné pro krby, do ohniště, na klasické grily na dřevo a uhlí nebo plynové grily. K rozpálení stačí deset, maximálně patnáct minut a může se grilovat.

Žulový vs. lávový kámen

Grilovací kámen může mít libovolné rozměry a lze jej používat samostatně nebo vsadit kámen do kovové kazety s úchyty pro snadnější manipulaci. Nejčastěji se používá ve tvaru čtverce, žádané jsou ale i tvary kruhu nebo obdélníku. Ke grilování se používá několik druhů kamene. Zpravidla jde o žulu nebo lávový kámen (vzácně se používá i diorit). Jak žulu, tak i lávový kámen najdete v naší nabídce. A jak už bývá, oba mají své plusy i minusy.

Žulový kámen je nejpoužívanějším druhem grilovacích kamenů. Jeho hlavní výhodou je cenová dostupnost. Nevýhodou je kratší životnost. Žula má hrubší strukturu a obsahuje více křemenných složek. Při zahřívání se v žulovém kameni uvolňuje napětí, které při teplotních výkyvech může způsobit prasknutí horniny. Proto při nesprávném rozpálení žula může prasknout. Abychom zvýšili životnost žulového kamene, doporučujeme jej před grilováním nahřívat rovnoměrně a manipulovat s ním maximálně opatrně.

Lávový kámen bývá o něco dražší, zato má výrazně lepší vlastnosti. Pokud opravdu milujete grilování a uvažujete o přírodním kameni, lávový kámen je tou nejlepší volbou. Tato přírodní hornina, která se k nám nejčastěji dováží z Itálie, představuje povrchovou vyvřelinu ze sopečné činnosti Vesuvu nebo Etny. Oproti běžným grilovacím kamenům ze žuly lávový kámen mnohem lépe přenáší teplo. Lepší odolnost vůči vysokým teplotám a teplotním výkyvům zaručuje, že lávový kámen poslouží mnohem déle než žulový.

Díky své jemnější struktuře a specifickému složení dokáže lávový kámen při opakovaném zahřívání a ochlazování lépe odolávat tepelné roztažnosti a obvykle nepraská. Pokud už nějaké praskliny po čase vzniknou, jsou velice jemné. Do provozní teploty se na přímém ohni lávový kámen rozpálí do 10 minut a stálou teplotu udržuje po celém svém povrchu. Grilování na lávovém kameni je tak velmi rychlé, jednoduché, chutné, a přitom maximálně zdravé.


Přemýšlíte o žulovém či lávovém grilovacím kameni? Rádi Vám se vším poradíme. Kontaktujte nás na obchod@jihokamencb.cz nebo telefonicky na +420 387 428 961 nebo +420 727 848 107. Můžete nás i osobně navštívit v našem kamenictví v Českých Budějovicích na Pražské tř. 2850/66.

Kontaktujte nás

Pošlete nám dotaz, poptávku.

jmeno
email
telefon
zprava

Souhlasíte, že Vaše osobní údaje budou použity k odeslání formuláře do e-mailové schránky společnosti, aby měla možnost odpovědět na Váš dotaz.

Kontakty

adresa

Pražská tř. 2850/66
370 04 České Budějovice

doba
Po - Čt 7:00 - 10:30 11:00 - 16:30
7:00 - 10:30 11:00 - 15:30

 

kamenictví

kamenická výroba

pomníky a hroby

oprava hrobů

sekání a zlacení písma, přípisy, písmo na sklo

údržba a čištění pomníků, hrobů

parapety

kuchyňské a koupelnové desky

stoly

schody

okrasné kameny

obklady krbů

grilovací kameny

obklady a dlažby

stavební práce

zakázková výroba

polotovary a komplety pro kameníky

partneři